Odjeci 2015. / 2016.

Odjeci – radost pisane riječi


I ove godine zajedno smo proslavili pisanu riječ i nevjerojatan talent prijavljenih učenika. Jedanaesti put za redom okupili smo se u Klubu hrvatskih književnika u Zagrebu kako bismo nagradili najbolje radove, ali i poslušali radove ostalih učenika. Sve prisutne pozdravila je prof. Jasminka Salamon koja je izrazila radost i veselje što se učenici i dalje prijavljuju na literarni natječaj Odjeci te da se nada da će se tradicija Odjeka i izniman interes učenika nastaviti i dalje.

Prosudbeno povjerenstvo, koje čine dr. sc. Nives Tomašević, Jasminka Salamon, prof., Olga Jambrec, prof., Ivana Ljevak Lebeda, dipl. oecc., i ove je godine odabralo najbolje radove na razini Republike Hrvatske, 21 rad na razini županija i posebno pohvalilo 10 radova. Nagrade za najbolje radove osvojili su Nikola Vukušić (7. R.) iz O. Š. Kantrida iz Rijeke za rad Sigurni u igri skrivača, Ria Ivandić (8. r.) iz O. Š. o. Petra Perice iz Makarske za rad Dalmatinske balade i Lucija Malčić (6. r.) iz IV. osnovne škole iz Bjelovara za rad Lucija i Ante.

Zašto su se baš odlučili mladom Nikoli Vukušiću dodijeliti prvu nagradu, objasnila je spisateljica Ivana Bodrožić, rekavši:
„Unatoč tome što je Nikola još uvijek vrlo mlad, riječ je o vrlo zrelom tekstu. Iznenadile su me metafore koje mladi autor koristi i ozbiljnost teksta. Neka samo tako nastavi i daleko će dogurati.“

Na ovogodišnjim Odjecima, uz prosudbeno povjerenstvo, sudjelovali su i književnik u urednik Naklade Ljevak Kristijan Vujičić te prozaistica i pjesnikinja Ivana Bodrožić koji su pohvalili radove mladih učenika te su izrazili nadu da će se njihov talent i dalje razvijati i da ćemo dobiti nove književnike među njima.

Naklada Ljevak već 11 godina nagrađuje učenike i učenice jer je pohvalno da djeca pišu radove u koje unose svoje misli, osjećaje, doživljaje, a ono što je zapisano, ostaje. Literarni natječaj Odjeci zamišljen je kao festival dječjega književnog stvaralaštva. Glavni je cilj projekta privući, educirati i zadržati čitateljsku publiku, približiti im knjigu i motivirati ih na razvijanje čitateljskih navika još u prvim susretima s knjigama. Pišite nam jer čekamo 12. Odjeke i pratite naš internetski portal www.odjeci.com.hr.